Späť na články 10 rýchlych spôsobov, ako zatočiť so stresom: zídu sa vám v každej situácii

10 rýchlych spôsobov, ako zatočiť so stresom: zídu sa vám v každej situácii

Sú momenty, keď to v nás priam vrie – pokarhanie od šéfa, hádka s partnerom či jednoducho príliš veľa úloh, ktoré chceme počas dňa stihnúť. Čo vtedy môže pomôcť?

 

Rýchle životné tempo a stres bývajú spúšťačom mnohých zdravotných problémov, či už fyzických, alebo psychických. Zvoľniť? To sa veru ľahšie hovorí, ako robí. Niekedy však stačí pár minút, a krvný tlak ide dole. Vďaka našim rýchlym tipom sa upokojíte, nech sa deje čokoľvek.

 

  1. Poriadne sa nadýchnite

Na tejto technike je najlepšie to, že ju môžete robiť kdekoľvek a nikto o tom nemusí ani len vedieť – v autobuse, pri počítači či dokonca na zdĺhavej porade. Ako na to? Usaďte sa pohodlne, ruky položte do lona alebo na kolená. Pre intenzívnejšiu relaxáciu zavrite oči. Nádych by mal byť hlboký a trvať niekoľko sekúnd, ideálne 5, vydychujte rovnako dlhý čas. Ak chcete zároveň zlepšiť kapacitu svojich pľúc, medzi jednotlivými nádychmi a výdychmi zadržte dych na rovnaký čas.

  1. Vyhľadajte kvety

Vedci z Washington State University skúmali vzťah rastlín na ľudí v strese. Prvú skupinu umiestnili do prostredia s kvetmi, druhú bez nich. Výsledkom bolo, že prvá skupina mala pri plnení úlohy nižší krvný tlak a dokonca bola produktívnejšia. Čo z toho vyplýva pre vás? Sadnite si v práci či doma tam, kde sa to najviac zelená. Ak kvety nemáte, pokojne sa vyberte do kvetinárstva a urobte si radosť malou kytičkou.

  1. Žujte a cmúľajte

To, že žutie žuvačky dokáže znížiť hladinu stresu až o 16 %, preukázali výsledky austrálskej štúdie profesora Andrewa Scholeyho. Rovnako dobre vám však poslúžia aj cukríky. Pochutiť si môžete na novinke od Verbeny – lahodných cukríkoch s príchuťou levandule s čučoriedkou. Fialková bylinka má okrem skvelej vône aj upokojujúce účinky, takže relaxujete hneď dvakrát!

  1. Vypíšte sa z toho

Funguje to podobne ako denník. Pokojne si môžete zaviesť svoj antistresový zošit, ktorý budete mať vždy poruke. Ak sa ocitnete v nepríjemnej situácii a budete cítiť, že potrebujete pauzu – píšte, koľko sa len dá. Bude to taká vaša Pandorina skrinka. Keď zo seba dáte všetko von, papier jednoducho vytrhnite, roztrhajte a zahoďte. Uvidíte, ako sa vám uľaví.

  1. Pustite si obľúbenú pesničku

Tento spôsob vám okamžite zdvihne náladu. Že už teraz vám hrá v hlave tá vaša? Tak slúchadlá na uši a nenechajte sa nikým a ničím rušiť! Alebo navrhnite kolegom, že pustíte niečo na odreagovanie. Možno budete prekvapení, koľkí z nich sa s radosťou pridajú. Hneď bude v kancelárii o niečo príjemnejšie.

  1. Ovoňajte bylinky

Bylinky sú zázrakom prírody. S naším telom dokážu skutočné divy, veď ich využívali už naši predkovia. Na upokojenie je najlepšia levanduľa, valeriána, materina dúška alebo šalvia. Pripravte si z nich čaj, vyskúšajte esenciálny olej, ktorým si potriete zápästia, alebo potešte aj svoje chuťové poháriky. Šalviové cukríky od Verbeny krásne rozvoniavajú, výborne chutia a obsahujú pravé prírodné extrakty z byliniek. Šalvia navyše pomáha proti zápalom hrdla a ďasien.

  1. Hýbte sa

Pohyb je známym receptom proti stresu. Ak počas náročného pracovného dňa nestíhate, využite obedovú pauzu. Vyberte si reštauráciu, ktorá je 10-15 minút chôdze od vašej práce. Spojíte tak príjemné s užitočným. Hýbať sa dá všade – miesto výťahu zvoľte radšej schody, vystúpte o zastávku skôr, alebo na stretnutie nechoďte taxíkom, ale pešo.

  1. Zjedzte banán

Má vysoký obsah draslíka, ktorý preukázateľne znižuje krvný tlak – a práve ten nám počas ťažkých chvíľ stúpa závratnou rýchlosťou. Banán je navyše perfektným olovrantom, pretože vás rýchlo zasýti.

  1. Doprajte si dobrotu

Všetci vieme, že keď prídu stresové chvíle, žiada sa nám „obaliť nervy“ niečím sladkým. Preto sa oplatí mať poruke dobrotu, ktorá túto potrebu uspokojí relatívne zdravým spôsobom. Ideálne sú Verbena Sušienky, napríklad s príchuťou levandule a čučoriedok.

  1. Smejte sa

Ale ako na to, keď sa okolo vás nič vtipné nedeje? Našťastie, žijeme v dobe internetu. A je jedno, či si vyberiete skrytú kameru, kompiláciu pádov, milé zvieratká alebo bľabotajúce deti. Doprajte si 15-minútovú pauzu a zasmejte sa. A pamätajte, dobre zabaviť sa dá aj na sebe. Berte život s nadhľadom a namiesto pokrčeného obočia sa radšej usmejte. Váš deň bude razom o kúsok krajší.

OBJAVTE ZDRAVÉ DOBROTY VERBENA

 

Späť na články